DISEMINARE PROIECT GRUNDTVIG
“SUSTAINABLE EUROPE AND LOCAL FOOD SELF”
GRU-12-P-LP-146-BH-EE
În perioada 26.11.2012.-30.11.2012, a avut loc la Plon-Kopelssberg in Germania, prima întâlnire de lucru organizată în cadrul proiectului Sustainable europe and local food - SELF – GRU-12-P-LP-146-BH-EE finanţat de către Comisia Europeană prin intermediul Programului de învăţare pe tot Parcursul Vieţii – Grundtvig.
Obiectivul proiectului este de a gândi la nivel global, dar a mananca la nivel local pentru a reduce irosirea resurselor naturale. Toti partenerii vor introduce și studia diferitele modalități de a produce, utiliza și consuma alimente locale care sunt moștenite de la strămoșii noștri și vor susține un stil de viață durabil și sănătos.
Programul intalnirii alcatuit in cele mai mici detalii de partenerul gazda din Germania si agreeat de toti partenerii a fost adus la cunoastinta tuturor partenerilor cu 30 de zile inainte prin e-mail. Programul a fost foarte incaracat dar in acelas timp forte placut cuprinzand urmatoarele activitati:
-Prezentarea tuturor partenerilor si familiarizarea lor. Pe parcursul acestei prime întâlniri, organizațiile partenere s-au cunoscut și au pus bazele colaborării lor pentru următorii doi ani
-Prezentarea fiecarei institutii, a tarii din care provine si a localitatii in care isi desfasora activitatia.
-Planificarea programului următoarelor reuniuni pentru toata durata proiectului 2012-2014
-Desemnarea noului coordonator de proiect Marida - Italia deoarece coordonatorul initial din Estonia nu a primit finantare pentru proiect.
-Stabilirea sarcinilor din proiect pentru realizarea obiectivelor asumate prin proiect pentru fiecare partener in parte. Cine pentru ce este responsabil. Cum vom gestiona acest acest proiect.
-Workshop de produse traditionale locale: mancare de varza verde, mancare de peste si prepararea bauturilor traditionale de casa.
-Atelier de documentare, primii pași pentru constructia paginii web a proiectului – stabilirea sarcinilor peentru fiecare partener in constructia, administrarea paginii de internet si gazduirea acesteia.
-Vizite in Plon-Kopelsberg si imprejurimi.
-Evaluarea finala a intalnirii.
Masa festiva de incheiere a fost organizata cu meniu traditional german gatit de noi participantii la intalnire. Preparatul mancarii pe ateliere in echipe mixte, cu coechiperi din tari diferite, a fost ceva ce nu se poate uita. Am participat de la curatirea alimentelor, preararea mancarii, aranjarea mesei pana la spalatul vaselor. A fost frumos, ne-am imprietenit. Asteptam cu nerabdare urmatoarea intalnire.
Finalizarea intalnirii s-a facut prin inmanarea certificatelor de participare pentru programele pe care le-am parcurs in aceasta intalnire. Dorinta tuturor a fost aceea de a reveni la reuniunile urmatoare.
Urmatoarea intalnire va fi in martie 2013 la Izmit in Turcia
Coordonator proiect pentru Romania
Teodor Popovici