AJUTORUL DE MINIMIS PENTRU SUSŢINEREA PRODUSULUI USTUROI

BENEFICIARII, CONDIŢIILE DE ELIGIBILITATE ŞI VALOAREA TOTALĂ A AJUTORULUI DE MINIMIS PENTRU SUSŢINEREA PRODUSULUI USTUROI

  (1) Schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor/întreprinderilor unice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susţinerea producţiei de usturoi.

  (2) Prevederile prezentei scheme se aplică întreprinderilor/ întreprinderilor unice definite la art. 3 lit. b) şi c), care exploatează culturi de usturoi, respectiv:

  a) producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările şi completările ulterioare, valabil în anul de comercializare a producţiei de usturoi;

  b) producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016

c) producătorilor agricoli persoane juridice.

Pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis pentru cultura de usturoi, beneficiarii prevăzuţi la art. 4 alin. (2) care solicită ajutoare de minimis conform prevederilor prezentei hotărâri trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:

  a) să deţină o suprafaţă cultivată cu usturoi de minimum 3.000 mp, marcată la loc vizibil cu o placă-indicator cu dimensiunile de circa 150 x 200 cm, pe care să se găsească inscripţia „Program susţinere usturoi, anul ............., beneficiar numărul ............................., Direcţia pentru Agricultură a Judeţului ….....…./Municipiului Bucureşti“;

  b) să obţină o producţie de minimum 3 kg usturoi/10 mp de pe suprafaţa prevăzută la lit.a);

  c) să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi la data depunerii cererii prevăzute în anexa nr. 1;

   d) să facă dovada producţiei realizate potrivit prevederilor lit. a) şi b) prin documente justificative;

  e) să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, conform modelului prevăzut în anexa nr. 7, completat cu tratamentele aplicate culturii.

DOCUMENTE NECESARE LA DEPUNEREA DOSARULUI

  a) copie a B.I./C.I. al/a solicitantului persoană fizică sau, după caz, împuternicire/procură notarială şi copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului legal;

  b) copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului/Registrul naţional al asociaţiilor şi fundaţiilor sau a actului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea, după caz, în cazul persoanelor juridice, precum şi copie a B.I./C.I. al/a împuternicitului persoană fizică, după caz;

  c) dovadă cont activ bancă/trezorerie;

  d) adeverinţa, în original, care să ateste, conform înscrisurilor din registrul agricol, suprafaţa de teren utilizată de solicitant în anul de cerere, în baza oricărui act juridic care conferă dreptul de folosinţă asupra terenului în cauză;

  e) declaraţii pe propria răspundere, conform modelelor prevăzute în anexa nr. 2.

  f) copie a filelor din Registrul agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află terenul utilizat în anul de cerere, din care să rezulte suprafeţele cultivate cu usturoi.

CEREREA DE ÎNSCRIERE SE DEPUNE PÂNĂ CEL TÂRZIU LA DATA DE 15 MAI, INCLUSIV.

  (4) Documentele prevăzute mai sus sunt prezentate în original şi în copie, în vederea certificării de reprezentantul direcţiei pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin înscrierea pe copie a sintagmei „conform cu originalul“.

  (5) În situaţia în care solicitantul deţine în exploataţie suprafeţe de teren care sunt situate în judeţe diferite, acesta poate formula cereri de înscriere în program, care se depun la fiecare dintre direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti unde se găseşte suprafaţa deţinută.

Valorificarea producției prevăzute mai sus se face în perioada 15 Iunie - 22 noiembrie 2021, inclusiv.

Pentru obținerea sprijinului financiar, solicitanții înregistrați în Registrul unic pentru accesarea Programului de susținere a producției de usturoi și verificați au obligația să depună la direcțiile pentru agricultură județene documente justificative (bon fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare) care să ateste comercializarea producției de usturoi, până la data de 29 noiembrie 2021, inclusiv, a anului de cerere.